Diasporas skolu konkursa „Zelta pūka” 10 nominācijām izvirzīti 244 kandidāti

2023. gadā Latviešu valodas aģentūra (LVA) uzsāka jaunu tradīciju, lai pateiktos diasporas latviešu skolu komandām – skolu vadītājiem, skolotājiem un vecākiem, kuri entuziastiski un pašaizliedzīgi veic izcilu darbu latviešu valodas kopšanā un saglabāšanā ārpus Latvijas robežām.
No 2023. gada 24. aprīļa līdz 1. jūnijam ikviens varēja izvirzīt kandidātus diasporas skolu konkursa “Zelta pūka” 10 nominācijām.
Šajā posmā tika izvirzīti 244 kandidāti no Jaunzēlandes, Zviedrijas, ASV, Francijas, Apvienotās Karalistes, Krievijas Federācijas, Vācijas, Itālijas, Dānijas, Austrālijas, Somijas, Grieķijas, Īrijas, Kanādas un Norvēģijas.
8. jūnijā ir uzsākta balsošana par katras nominācijas uzvarētāju. Balsošana notiek līdz 30. jūnijam šeit, katrā nominācijā ļauts balsot par vienu kandidātu. Balsot aicinām ikvienu – skolēnus, vecākus, skolotājus, skolu vadītājus, diasporas organizācijas, biedrības u.c.
LVA direktora vietniece un Izglītības daļas vadītāja Dace Dalbiņa: „Varam prātot un diskutēt, kā uzturēt, saglabāt un attīstīt latvisko patību, latviešu valodu daudzveidīgajā pasaulē? Taču šie cilvēki ar savu darbu pierāda, ka tas ir iespējams, un dod mums spēku. Viņu aizrautība un varēšana iedvesmo!”
Kategorijā „Skolvadība un notikumi” izvirzīts 81 nominants:
nominācijā „Pērkons” – diasporas latviešu skolas vadītājs, kas pārsteidz un iedvesmo, savērpj pasākumus un notikumus, ar karstu sirdi un vēsu prātu vada un saliedē – 22 kandidāti;
nominācijā „Ozolzīle” – stabilākā un mīlētākā diasporas latviešu skolas tradīcija, rituāls vai pasākums – 32 tradīcijas, rituāli, pasākumi;
nominācijā „Rasa” – šī mācību gada interesantākā un brīnumainākā diasporas latviešu skolas nodarbība, aktivitāte vai pasākums – 27 nodarbības, aktivitātes, pasākumi.
Kategorijā „Pedagoģiskā darbība” izvirzīti 115 nominanti:
nominācijā „Liesma” – diasporas skolotājs, kurš šajā mācību gadā aizrauj ar pārsteidzošu un neizsīkstošu enerģiju, entuziasmu, dinamiku un izdomu – 33 kandidāti;
nominācijā „Liepa” – diasporas skolotājs, kurš ir izcils un neatlaidīgs latvisko tradīciju sargātājs un turpinātājs – 21 kandidāts;
nominācijā „Saule” – diasporas skolotājs, kura sirds siltums un mīlestība pret bērniem, Latviju un latviešu valodu iededz spožu gaismu mācību procesā – 32 kandidāti;
nominācijā „Zalktis” – diasporas skolotājs, kura pedagoģiskā gudrība un viedums palīdz gan kolēģiem un vecākiem, gan stiprina latviešu valodas zināšanas bērniem un jauniešiem – 20 kandidāti;
nominācijā „Jūra” – diasporas skolotājs, kurš nodarbībās Latviju atklāj kā attīstītu un modernu valsti, iepazīstinot ar aktuālajiem notikumiem un veidojot bērnu un jauniešu piederību mūsdienu Latvijai – 9 kandidāti.
Kategorijā „Mūža ieguldījums” izvirzīti 19 kandidāti:
nominācija „Dzintars” – skolotājs, kurš savu mūžu veltījis latviešu valodas saglabāšanai diasporā.
Kategorijā „Atbalsts” izvirzīti 29 kandidāti:
nominācija „Mežvītenis” – vecāks, kurš šajā mācību gadā bijis neatsverams balsts latviešu skolas darbībai.
Konkursa rezultāti tiks paziņoti 2023. gada 11. jūlijā.
Konkursa balvu fonds: 1000 EUR. Katras nominācijas uzvarētājs saņems piemiņas balvu un dāvanu karti 100 EUR vērtībā grāmatu iegādei www.janisroze.lv (nodrošina sūtīšanu arī uz ārvalstīm).
Konkursa nolikums: https://ieej.lv/fyW9S

Latviešu valodas aģentūras latviskās izglītības diasporā atbalsta sistēma ir veidota, balstoties uz diasporas nevalstisko organizāciju, diasporas skolu vadītāju un skolotāju identificētajām vajadzībām. Tā stiprina diasporas skolu ilgstamību un pēctecību – tiek nodrošināta latviešu skolu darbība un pastāvēšana, skolu materiāltehniskās bāzes veidošana, ir izveidota un regulāri papildināta visiem pieejama apjomīga mācību un metodisko līdzekļu krātuve www.maciunmacies.valoda.lv, regulāri tiek izglītoti diasporas skolotāji gan klātienē, gan attālināti, organizēti dažādi diasporas ģimenes, bērnus un jauniešus iesaistoši konkursi un tiešsaistes pasākumi. Atbalsta pasākumi tiek finansēti no Izglītības un zinātnes ministrijas budžeta programmas “Valsts valodas politika un pārvalde”.

Sīkāka informācija
Latviešu valodas aģentūras metodiķe
Liene Valdmane, liene.valdmane@valoda.lv
+371 22 144 144