4. Latvijas uzņēmumi

Kur cep īstu latviešu rupjmaizi?

Ceptuve „Lāči" ir dibināta 1993. gadā.  Toreiz sāka ar „Īstas rupjmaizes" cepšanu, kuru ātri vien iecienīja pircēji. Šodien uzņēmums turpina iesāktās tradīcijas un pircējiem piedāvā arī dažādus konditorejas izstrādājumus - tortes, ruletes, kēksus un cepumus.

Kāpēc gan „Lāču” maize ir īpaša? Ja „Lāčos” ko dara, tad tā, kā pirms gadu simtiem – ar sirdi, prātu un paši savām rokām. Lāčos mīklu raudzē īstās koka abrās un mīca ar rokām. Izveido maizes kukulīti, pārbauda – papliķē, vai ir gana labs. Izlīdzina katru negludumu. Maize „Lāčos” tiek cepta īstā, ar malku kurinātā krāsnī. Visas izejvielas ir dabīgas, lai tas, kas maizīti ēd, top laimīgs.

Ceptuve „Lāči", kas vienmēr rūpējusies par latvisko tradīciju un vērtību saglabāšanu un popularizēšanu, sadarbībā ar mākslinieci Margaritu Stārasti, kuras radītie darbi iemīlēti paaudžu paaudzēs, izstrādājusi īpašu bērniem domātu produktu līniju no augstvērtīgām un tikai dabīgām izejvielām - sviesta cepumus „KNĪPUCIS". „Pēdējos gados arvien vairāk veikalu plauktos redzami produkti, kas saistīti ar dažādiem ārzemju filmu varoņiem. Īpaši tas vērojams bērniem  domāto produktu segmentā. Tie ir tālu no latviskām vērtībām, un līdz ar to rodas jautājums - vai vietējie ražotāji nespēj likt pretī kaut ko savu? Ne tikai produktu izskats, nosaukums un noformējums nav atbilstošs latviskajam, arī šo produktu sastāvā redzam bērna organismam nevajadzīgas izejvielas - dažādus aromatizētājus, krāsvielas, stabilizētājus, garšas uzlabotājus, konservantus," stāsta ceptuves „Lāči" saimnieks Normunds Skauģis.

Jaunajos cepumos „Knīpucis" tiek izmantotas tikai augstvērtīgas izejvielas, to sastāvā nevar atrast neko lieku. It viss ir dabīgs: īsts saldkrējuma sviests, olas, milti, cukurs, dzērvenes. Gan lieliem, gan maziem bērniem jaunie cepumi atgādinās mammas vai vecmāmiņas ceptos cepumus, kad, verot vaļā krāsni, smaržoja visa māja.

„Mēs uzskatām, ka mums pašiem ir savas vērtības, ko rādīt un mācīt bērniem, tādēļ, veidojot iepakojumu, vēlējāmies arī izmantot bērniem mīļus un pazīstamus tēlus, kas radīti Latvijā," saka Normunds Skauģis. „Grāmatiņa „Rūķu dēlēns Knīpucis" ir ļoti pamācoša, un to ieteicams izlasīt ne tikai mazajiem lasītājiem, bet ikvienam.”

Domājot par Latvijas nacionālajām vērtībām - īstu rudzu maizi un seno cepšanas tradīciju saglabāšanu - ceptuve „Lāči” piedāvā pašu izdomātas un aizraujošas izklaides un atpūtas iespējas gan bērniem, gan pieaugušajiem:

  • ekskursijas ar iespēju pašam izcept savu maizes kukulīti vai veidot kādu no „Lāču” gardumiem - kliņģerus vai cepumus;
  • jautru ballīšu un svinību organizēšanu gan bērniem, gan pieaugušajiem;
  • īpašu programmu jaunlaulātajiem un kāzu viesiem;
  • komandas saliedēšanas pasākumus uzņēmumiem.

Pie „Lāču” maizes ceptuves atrodas arī kafejnīca. Mājīgā gaisotne un svaigā maizes smarža vilina ikvienu garāmbraucēju šeit iegriezties un nobaudīt dažnedažādus ēdienus, kas gatavoti no īstas rudzu maizes. Interesanti ēdieni, viesmīlība, garda kafija, „Lāču” ceptuves konditoru meistardarbi un lauku idille. Tās ir tikai dažas lietas, kas raksturo šo vietu, kur var  neaizmirstami pavadīt laiku ar sev mīļajiem cilvēkiem. Mīlestība caur vēderu satuvinās kopā ikvienu. Arī Tevi un „Lāčus”.