4. Ēdam mājās

Šodien ir svētdiena, Kalniņu ģimene gatavos svētku pusdienas. Vispirms Anna ar Juri brauc uz tirgu. Tirgū var nopirkt visu. Tur ir zivis, gaļa, desas, konservi, dažādi augļi un dārzeņi, piena produkti un saldumi. Anna grib pagatavot īstas pusdienas. Uz lapiņas Annai ir pierakstītas dažas receptes.

1.recepte

Sastāvdaļas.

4 kartupeļi, 1 burkāns, 300 g šampinjonu, 1 puravs, muskatrieksts, sāls, pipari, sviests, 1 l piena

Pagatavošana.

Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos, burkānu notīra un sarīvē. Kartupeļus un burkānus liek vārīt nelielā ūdens daudzumā. Šampinjonus sagriež, apcep sviestā. Tad sēnēm pieliek ripiņās sagrieztu puravu, apcep. Kad kartupeļi mīksti, zupai pieliek sēnes ar puraviem, pielej pienu, uzvāra. Zupai pieliek sāli, piparus un muskatriekstu.

2. recepte

Sastāvdaļas.

Vistas fileja, siers (puscietais), milti, rīvmaize, 1 ola, sāls, pipari, timiāns, 1 apelsīns, 1 burkāns, 20 g kausētā siera

Pagatavošana.

Vistas fileju nomazgā aukstā ūdenī, nosusina. Uzber sāli, piparus, timiānu. Vistas fileju apviļā miltos, nopurina, lai viss liekais nobirst nost. Olu sakuļ ar dakšiņu un iemērc tajā fileju. Pēc tam fileju liek uz rīvēta siera un kārtīgi apviļā. Apviļā vēlreiz olā, un beidzamais solis – rīvmaizē. Kamēr fileja cepas, gatavo mērcīti: burkānu sarīvē uz smalkās rīves, apelsīnu nomizo, sagriež. Visu kopā samaisa. Liek karsēties katliņā apmēram 15 minūtes uz nelielas uguns zem vāka, ik pa laikam apmaisot. Gatavu izberž caur sietiņu, iemaisa sieru, sajauc.